MALZEMELERİ:
Eti» 4-5 kg’ük bonfile
(1 adet) 1 kg tuz
Çemen• İki çorba kaşığı çemen
• Bir baş sarımsak
• Üç çorba kaşığı kırmızı biber
• İki çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:
Et tek parça halindeki bonfile tuz teknesine daldırılır ve mükemmel bir şekilde her yerine tuz yedirilir. Daha sonra aynı tekne içinde 24 saat bekletilir. Bu bekletme sonunda et tuz teknesinden çıkarılır ve bol suda yıkanıp iki levha araşma yerleştirilerek preslenir. Bu işlem yaklaşık 40 kg ağırlık altında olur. Pres altodaki bonfile tüm suyunu atmış olur. Bu adımdan soma, bonfile, sonbahar güneşi altında, tam on gün kurutulur. On günün snunda , kurutulmuş pastırma, sarımsaklı suda 1 gün yumuşatılır. Yumuşatma süresini eliniz ile tespit edebilirsiniz. Yumuşatılan eti dış etkenlerden korumak, yumuşak tutmak için hazırlanmış çemen ile dış yüzeyi el ile sıvanır. Bu sıvama pastırmayı uzun süre koruduğu gibi, lezzetini de artırmaktadır. Kayserililer pastırmayı genellikle doğa bitkileri ile beslenmiş sığır etinden yapmayı tercih ederler
ÇEMEN: Yarım litre (2-su bardağı) su ve bir kâsede çemen karıştırılıp çemen dibe çökene dek bekletilir. Çemen kâsede dibi çökerken bu arada sarımsak dişlere ayrılıp, kabukları soyulur. Soyulmuş sarmısak dişleri iki çay kaşığı tuz ile dövülerek ezilir. Çemenin suyu süzülür. Aynı kâseye kimyon, karabiber ve ezilmiş sarımsak ilave edilip karıştırılır. Kırmızı biber avuç içinde ufalanarak karışıma azar azar ilave edilir ve gerektiğinde su da ilave edilerek iyice kırmızılaşıncayakadar karıştırılır. Karışım kırmızılaşınca, ne katı ne de cıvık görünümü kazanınca daha önce hazırlanmış olan pastırmanın üzerine bol miktarda sürülür. Çemen yenmek için tüketilecek ise bir gün bekletilip ya sade veya içine pastırma dilimleri ilave edilerek servis edilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder