Sayfalar

14 Ocak 2010 Perşembe

PASTIRMA YAPIMI







MALZEMELERİ:


Eti» 4-5 kg’ük bonfile
(1 adet) 1 kg tuz
Çemen• İki çorba kaşığı çemen
• Bir baş sarımsak
. Bir çay kaşığıkarabiber
• Üç çorba kaşığı kırmızı biber
• İki çay kaşığı tuz


HAZIRLANIŞI:


Et tek parça halindeki bonfile tuz teknesine daldırılır ve mükemmel bir şekil­de her yerine tuz yedirilir. Daha sonra aynı tekne içinde 24 saat bekletilir. Bu bekletme so­nunda et tuz teknesinden çıkarılır ve bol suda yıkanıp iki levha araşma yerleştirilerek presle­nir. Bu işlem yaklaşık 40 kg ağırlık altında olur. Pres altodaki bonfile tüm suyunu atmış olur. Bu adımdan soma, bonfile, sonbahar güneşi altında, tam on gün kurutulur. On günün s­nunda , kurutulmuş pastırma, sarımsaklı suda 1 gün yumuşatılır. Yumuşatma süresini eliniz ile tespit edebilirsiniz. Yumuşatılan eti dış et­kenlerden korumak, yumuşak tutmak için ha­zırlanmış çemen ile dış yüzeyi el ile sıvanır. Bu sıvama pastırmayı uzun süre koruduğu gibi, lezzetini de artırmaktadır. Kayserililer pastır­mayı genellikle doğa bitkileri ile beslenmiş sığır etinden yapmayı tercih ederler




ÇEMEN: Yarım litre (2-su bardağı) su ve bir kâsede çemen karıştırılıp çemen dibe çökene dek bekletilir. Çemen kâsede dibi çökerken bu arada sarımsak dişlere ayrılıp, kabukları soyu­lur. Soyulmuş sarmısak dişleri iki çay kaşığı tuz ile dövülerek ezilir. Çemenin suyu süzülür. Ay­nı kâseye kimyon, karabiber ve ezilmiş sarım­sak ilave edilip karıştırılır. Kırmızı biber avuç içinde ufalanarak karışıma azar azar ilave edi­lir ve gerektiğinde su da ilave edilerek iyice kırmızılaşıncayakadar karıştırılır. Karışım kırmızılaşınca, ne katı ne de cıvık görünümü ka­zanınca daha önce hazırlanmış olan pastırma­nın üzerine bol miktarda sürülür. Çemen yen­mek için tüketilecek ise bir gün bekletilip ya sade veya içine pastırma dilimleri ilave edile­rek servis edilir

Hiç yorum yok:

 
BLOG designed by