Sayfalar

18 Şubat 2010 Perşembe

bebek beslenmesi ve beslenme alışkanlıkları


nilüfer kas

Bebekler için yemek tarifleri


Annelerin bebeklerini beslerken uygulayacağı temel kurallar, ileriki yaşamında bebeğe avantajlar kazandırıyor.Sağlıklı beslenme konusunda kafası karışık anneler, bebekler için hazırlanan yemek tarifleri kitaplarından yararlanabilir.


Kuzenim Müjde bu yıl anne oldu. Bebeği İdil Duru henüz 7 aylık. Doğduğunda boyu, kilosu yerindeydi. Ama geçenlerde İdil Duru’yu gördüğümüzde çok şaşırdık. Neredeyse bir lokmacık kalmıştı. "Müjde, bu çocuk niye bu kadar zayıf, yemek yemiyor mu?" diye sorduk, bin ah işittik. İdil Duru, yemek yeme konusunda annesini çileden çıkarıyormuş. Ağzına bir lokma olsun ne et ne sebze ne de meyve giriyormuş. Makarna ya da pilav dışında önüne gelen yemeği reddediyormuş. "Müjdeciğim bu iş böyle olmaz. Çocuğun fiziksel gelişimi beyinsel gelişimini de etkiler. Ne yap et, bu çocuğu sağlıklı beslenmeye alıştır. Alması gereken gıdaları vermezsen sonunda hem sen hem de o üzülür" diye nasihat ettim. "Peki, ne yapayım abla?" diye sordu."Prof. Dr. Hilal Mocan, yemek konusunda sorunu olan çocuklar için çözümü önce anne-babada arıyor. Çocuğun inadını kır. 24 saat bir şey yemezse ölmez. Sebze yemeğini, çorbanı yap, önüne koy. Yemezse abur cubur verme. Mutlaka acıkır, verdiğini yer. Sakın yumuşama" dedim. Bu konuşmayı yapmamızın üzerinden neredeyse 24 saat geçmişti ki, telefon çaldı. Müjde neredeyse ağlar vaziyette "Abla, dünden beri ağzına bir lokma koymadı. Hiçbir şey yemedi. Sürekli ağlıyor. Ne yapayım?" diye sordu. İdil Duru bayağı inatçı çıkmıştı. Şaşırdım. Kuzenime "En iyisi sen kendi bildiğin gibi yap" diyebildim.


İLK 8 AY ÖNEMLİ


Amsterdam’da konuştuğumda beslenme uzmanları, 8 aya kadar çocuğa beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini, 8 aydan sonra bu alışkanlığı kazandırmada annelerin zorlanacağını vurgulamışlardı. Müjde bu konuda ne yazık ki İdil Duru karşısında yenilgi bayrağını çoktan göndere çekmişti. Özellikle 18. ayını dolduran bebekler kendi fikirlerini sunmaya, kendi damak tatlarına göre seçim yapmaya başlıyor. Şeker, tuz ve zararlı yiyecek/içeceklerle tanışmayan bebekler, ileriki dönemlerde de yemek tercihlerini sağlıklı gıdalardan yana kullanıyor. Çocuğu iyi tanıyıp ona göre yeme alışkanlığı kazandırmak hem anne hem de çocuk açısından yarar sağlıyor. Yeni anne olanlar çoğunlukla bebeklerine hangi tariflerle yemek hazırlayacaklarını bilmiyorlar. Bebek yemekleri konusunda son dönemde farklı kitaplar çıktı. Bu kitapların en sonuncusunu, ’Gelecek İçin Beslenmek’ vizyonu ile bebek beslenmesinde yeni bir dönem başlatan Milupa çıkardı. Milupa Beslenme Uzmanları tarafından, yemek profesyonellerinden oluşan Mutfaktayız ekibinin desteğiyle hazırlanan kitapta toplam 32 tarif bulunuyor. Kahvaltıdan meyveli karışımlara; çorbalardan gece öğünlerine birçok tarifin yer aldığı kitapla annelere, bebekleri için özel, sağlıklı ve farklı lezzetler yaratabilme fırsatı sunuluyor.


GELECEKLERİNİ ETKİLİYOR


Erken yaşta alınan gıdalar ileriki yaşlarda sağlığı ve hastalık riskini etkiliyor. Bebeklerin doğumdan önceki zamandan itibaren 3 yaşına kadar geçen sürede nasıl beslendiği; obezite ve kalp hastalığı riskinden bağışıklık sistemlerine, ilerideki beyin fonksiyonlarının ne kadar iyi olacağına kadar etki ediyor. Lezzetli ve sağlıklı olduğu kadar pratik tarifler de içeren Milupa Bebek Yemekleri Kitabı. Bu kitabı kuzenim Müjde’ye hediye edeceğim. Sonuçta zararın neresinden dönerse kárdır

Hiç yorum yok:

 
BLOG designed by